Wie heeft Ethereum ontwikkeld?

In 2008 vond een onbekende ontwikkelaar (of ontwikkelaarsgroep) bitcoin uit als een nieuwe manier om waarde via internet te verzenden. Vier jaar later bedacht een 19-jarige een nieuw platform gebaseerd op deze innovatie in een poging om het internet volledig te transformeren.

Vitalik Buterin, een programmeur uit Toronto, raakte in 2011 voor het eerst geïnteresseerd in bitcoin.

Hij werd medeoprichter van de online nieuwssite Bitcoin Magazine in hetzelfde jaar, en schreef honderden artikelen over de cryptocurrency-wereld. Hij ging door met het coderen van de privacy-gerichte “Dark Wallet” en de marktplaats “Egora”.

In tussentijd kwam hij op een idee, een platform dat verder zou gaan dan de financiële use-cases die door bitcoin mogelijk gemaakt worden. Hij publiceerde in 2013 een whitepaper waarin een alternatief platform werd beschreven dat is ontworpen voor elk type gedecentraliseerde applicatie die ontwikkelaars zouden willen bouwen. Het systeem heette Ethereum.

Ethereum maakt het eenvoudig om slimme contracten te maken, zelf-afdwingende code die ontwikkelaars kunnen gebruiken voor een reeks toepassingen.

Voor zijn werk werd Buterin in 2014 uitgeroepen tot een “Thiel fellow”, een wedstrijd die $ 100.000 aan de winnaar toekent.

Groeiende community

Nadat Vitalik Buterin de Ethereum whitepapers gepubliceerd had, sloten andere ontwikkelaars zich aan bij zijn beweging.

Medeoprichter dr. Gavin Wood schreef de Ethereum yellowpapers, de ‘technische bijbel’ waarin de specificatie voor de “Ethereum Virtual Machine” (EVM) wordt geschetst die de staat van het grootboek behandelt en slimme contracten uitvoert, bijvoorbeeld (zie: Hoe Ethereum werkt).

Medeoprichter Joseph Lubin ging verder met het in Brooklyn gevestigde ConsenSys, een startup die zich richt op het bouwen van gedecentraliseerde apps.

Om het project van de grond te krijgen lanceerden Buterin en de andere oprichters in juli 2014 een crowdfunding-campagne waarbij deelnemers Ether of de Ethereum-tokens konden kopen die fungeren als aandelen in het project. (Zie: Wat is Ether?).

Met een opbrengst van meer dan $ 18 miljoen was het destijds de meest succesvolle crowdsale ooit. Het duurde nog een jaar, maar de eerste live-release, Frontier, ging van start op 30 juli 2015. Het was geen sexy platform, maar de command-line interface bood ontwikkelaars een platform om hun eigen gedecentraliseerde apps te maken.

Het slimme contractplatform ging van start, groeide uit tot het huidige ecosysteem van honderden ontwikkelaars en trok zelfs de aandacht van technologische giganten zoals IBM en Microsoft.

De middelen van de initiële $ 18 miljoen crowdsale en projectontwikkeling van Ethereum worden nu beheerd door de Ethereum Foundation, een non-profit organisatie gevestigd in Zwitserland.

Share.