Wat is Mimblewimble?

Bitcoin legt sterk de nadruk op decentralisatie, wat wil zeggen dat er geen enkele partij alle touwtjes in handen heeft – zoals bij bijvoorbeeld een traditionele bank. Om dit te bereiken, is er de zogenaamde “blockchain ledger”, een soort digitaal register waarin elke transactie wordt opgeslagen, en dat elke gebruiker kan raadplegen.

Op die manier is geen decentralisatie nodig, aangezien de gebruikers zelf voor overzicht zorgen.

Dit heeft echter ook nadelen; Bitcoin kan op deze manier geen privacy voor zijn gebruikers garanderen, en is dus minder aantrekkelijk voor gebruikers die graag hun transacties anoniem houden. Dit heeft ook een impact op de zogenaamde “fungibiliteit” van de cryptocurrency; aangezien de tokens niet anoniem zijn, kunnen gebruikers zien welke tokens eerder in dubieuze transacties werden gebruikt, en ze kunnen deze tokens dan vermijden. Op deze manier is niet elke token meer hetzelfde waard, wat de cryptocurrency als munteenheid in de problemen brengt.

Hoewel er ondertussen andere cryptocurrencies gecreëerd zijn met extra veiligheidsprotocols, blijft Bitcoin toch de meest langstlevende en stabielste digitale munteenheid, en willen veel gebruikers hun tokens niet per se om laten wisselen in een minder betrouwbare cryptocurrency. Daarom zijn er nu een aantal nieuwe initiatieven die Bitcoin zelf anoniemer en dus betrouwbaarder trachten te maken, en één van deze initiatieven is Mimblewimble.

In tegenstelling tot de traditionele Bitcoin, ondersteunt Mimblewimble zogenaamde “Confidential Transactions”. Daar waar een Bitcointransactie publiek is – iedereen kan de input- en outputwaarden zien en nakijken of de transactie correct is door deze op te tellen – zijn transacties uitgevoerd via Mimblewimble op een speciale manier versleuteld, met behulp van willekeurige reeksen nummers die “blinding factors” worden genoemd. De waarden kunnen dus niet direct gezien worden, maar de transactie kan toch worden gecontroleerd door een bepaalde berekening uit te voeren en dan het resultaat te ontsleutelen. Wanneer het ontsleutelde resultaat nul is, weten gebruikers dus dat de transactie correct werd uitgevoerd – en dat geen nieuwe Bitcoins uit het niets werden gecreëerd – zonder de individuele waarden van de transactie te moeten kennen.

Mimblewimble voegt echter nog een extra veiligheidsprotocol toe aan de “Confidential Transactions”; dit is de zogenaamde “excess value”. Dit wil zeggen dat de ontvanger van de tokens de mogelijkheid heeft om een bepaald getal aan de blinding factors toe te voegen, dat alleen hij of zij kent. De uiteindelijke uitkomst van de transactie is dan niet langer nul, maar zal, in ontsleutelde vorm, enkel gekend zijn door deze ontvanger. Hij of zij kan dit getal dan gebruiken als een soort passcode, die aan het systeem doorgeeft dat hij of zij het recht heeft om de Bitcoins in kwestie te gebruiken.

Op dit moment is Mimblewimble nog niet in gebruik op het Bitcoin mainnet, ten dele aangezien zijn compatibiliteit met Bitcoin heel wat problemen zou kunnen opleveren. Een oplossing hiervoor zou zijn om Mimblewimble te laten werken via zogenaamde “sidechains”; gebruikers kunnen hun transacties dan uitvoeren via privékanalen bovenop de Bitcoin-blockchain, en enkel de eerste en laatste transactie op de blockchain vastleggen. Dit zou als extra voordeel hebben dat het, net zoals Lightning Netwerk, dat op een gelijkaardige manier werkt, een goede oplossing zou zijn voor de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin. Het is dan namelijk zo dat een bijna oneindig aantal transacties kan worden uitgevoerd op deze sidechain, zonder de blockchain te overlasten.

Share.