Wat is Bitcoin?

Om de verwarring rond Bitcoin te doorbreken, moeten we dit concept opsplitsen in twee delen. Langs de ene kant heb je Bitcoin-de-token, een stukje code dat staat voor het bezit van een digitaal concept. Langs de andere kant heb je Bitcoin-het-protocol, een gedistribueerd netwerk dat een register vol balansen (of zogenaamde “blockchain”) van Bitcoin-de-token onderhoudt. Beide worden “Bitcoin” genoemd.

Bitcoin was het eerste voorbeeld van wat we vandaag de dag “cryptocurrencies” noemen, een groeiende activaklasse die enkele kenmerken van traditionele valuta’s deelt, met verificatie op basis van cryptografie. Dankzij het gebruik van blockchain-technologie en cryptografische verificatie heeft Bitcoin heel wat voordelen in vergelijking tot traditionele munteenheden.

Decentralisatie

Eerst en vooral is er decentralisatie: dankzij het systeem kunnen betalingen tussen gebruikers worden verzonden zonder dat ze via een centrale autoriteit, zoals een bank of betalingsportaal, worden verricht.

In plaats hiervan wordt de betaling elektronisch gecreëerd en bijgehouden, en dankzij het gebruik van een blockchain die door alle gebruikers kan worden bekeken en geverifieerd, is fraude erg onwaarschijnlijk. Tegelijkertijd worden transacties uitgevoerd met behulp van Bitcoinadressen in de plaats van persoonlijke informatie (zoals bij banken het geval is), dus kan de privacy van gebruikers ook beter worden gewaarborgd.

Bitcoin neemt een speciale positie in binnen het pantheon van de cryptocurrencies; het was namelijk de allereerste echte cryptocurrency en dateert al van 2009.

Satoshi Nakomoto

Satoshi NakomotoIn dit jaar stelde een anonieme software-ontwikkelaar, die zich Satoshi Nakomoto noemde, Bitcoin voor, een elektronisch betalingssysteem op basis van een wiskundig bewijs. Het was de bedoeling een van centrale autoriteiten onafhankelijke handelsoptie tot stand te brengen die elektronisch kan worden overgedragen op een veilige, controleerbare en onveranderbare manier.

Bitcoin kende al snel een enorm online succes, dat in de afgelopen jaren alleen nog maar toenam, hoewel tot vandaag de dag niemand weet wie Satoshi Nakomoto nu eigenlijk is of was.

Gebruikers die graag Bitcoin gebruiken kunnen deze digitale munteenheid op twee verschillende manieren verkrijgen. Ten eerste kunnen ze natuurlijk op een online exchange Bitcoin gaan kopen, ofwel voor traditionele munteenheden ofwel voor andere cryptocurrencies.

Mining

Er is echter ook een tweede manier, en deze houdt verband met het blockchain-systeem zelf. Het gaat hier om het zogenaamde “mining”, waarbij gebruikers hun eigen computersysteem ter beschikking stellen van de blockchain, die dan dit rekenvermogen gebruikt om transacties te helpen verwerken en beveiligen.

Als beloning hiervoor ontvangen gebruikers dan compensatie in de vorm van Bitcoin – hoe meer rekenvermogen ze bijdragen, hoe meer Bitcoin ze ontvangen.

Mining creëert dus in feite nieuwe Bitcoins, wat natuurlijk een impact heeft op het totaal aantal beschikbare tokens. Ook hier heeft Satoshi Nakomoto aan gedacht; het ligt namelijk vast dat het totale aantal Bitcoin maximum 21 miljoen kan bedragen.

Om dit te bereiken, worden de beloningen voor Bitcoin-miners per 210,000 gemijnde blokken, of ongeveer elke vier jaar, gehalveerd. Voor de eerste vier jaar ontvingen miners 50BTC per blok dat ze verifieerden, vanaf 2012 werd dit gehalveerd tot 25BTC, en opnieuw in 2017 tot 12.5BTC.

Share.