Hoe werkt de blockchain technologie?

Zoals gezegd in ons artikel “Wat is blockchain technologie”, zijn er 3 belangrijke technologieën die gecombineerd de blockchain maken. Geen van deze zijn nieuw, het is hun samenstelling en toepassing die nieuw is.

Deze technologieën zijn:

  1.  Private sleutel cryptografie
  2.  Een gedistribueerd netwerk met een gedeeld grootboek
  3.  Een stimulans om de netwerktransacties te onderhouden, archiveren en beveiligen.

Het volgende is een voorbeeld van hoe deze technologie samenwerken om digitale relaties te beveiligen.

Cryptografische sleutels

Twee mensen wensen een transactie over het internet te maken.

Ieder heeft zijn eigen private en publieke sleutel.

Het hoofddoel van dit component van de blockchain is om veilige digitale identiteit verwijzingen te creëren. Identiteit is gebaseerd op het bezit van een combinatie van private en publieke cryptografische sleutels.

De combinatie van deze sleutels kan gezien worden als een vorm van toestemming, de creatie van een buitengewoon nuttige digitale handtekening.

Op haar beurt is deze digitale handtekening een sterk bewijs van eigendom.

Identiteit

Strenge controle van eigendom is niet genoeg om een veilige digitale relatie te verkrijgen. Nu authenticatie opgelost is, moet dit gecombineerd worden met een manier van valideren van transacties en bevoegdheden.

Voor blockchain, begint dit met een gedistribueerd netwerk.

Gedistribueerd netwerk

Wanneer een boom valt in het bos, met camera’s om op te nemen hoe deze valt, kunnen we met zekerheid zeggen dat de boom gevallen is. We hebben tastbaar bewijs, zelfs als de redenen daarvoor onduidelijk kunnen zijn.

De voordelen en nood aan gedistribueerd netwerk kan vergeleken worden bij het “ als een boom in het bos valt” experiment.

Een groot deel van de waarde van de Bitcoin blockchain is dat het een groot netwerk is waar validators, zoals de camera’s in de analogie, een consensus bereiken dat ze tegelijkertijd hetzelfde hebben gezien. In plaats van camera’s gebruiken ze wiskundige verificatie.

Kortom, de afmeting van het netwerk is belangrijk om het netwerk te beveiligen.

Dat is één van de meest aantrekkelijke eigenschappen van de Bitcoin blockchain. Het is zo groot en het heeft zoveel rekenkracht vergaard. Op dit moment wordt Bitcoin beveiligd met 3.500.000 TH/s, meer dan de 10 grootste banken ter wereld samen. Ethereum, dat nog jong is, is beveiligd met ongeveer 12 TH/s, meer dan Google en het is nog maar 2 jaar oud en eigenlijk nog steeds in een testfase.

Archiveringssysteem

Wanneer cryptografische sleutels gecombineerd worden in dit netwerk, komt een super nuttige vorm van digitale interactie boven water. Het proces begint met a die zijn private sleutel neemt, een of andere mededeling maakt – in dit geval van Bitcoin, dat je een bepaalde hoeveelheid van cryptocurrency verstuurd en deze aan B zijn publieke sleutel vastmaakt.

Protocol

Een block – die een digitale handtekening, tijdstempel en relevante informatie bevat- wordt dan uitgezonden naar alle nodes in het netwerk.

Netwerk servicing protocol

Een realist kan de uitdaging van de vallende boom in het bos experiment debatteren met de volgende vraag: Waarom zouden er een miljoen computers met camera’s wachten om de val van een boom op te nemen? Met andere woorden, waar haal je rekenkracht vandaan om het netwerk te voorzien en veilig te maken?

Voor openbare, publieke blockchain betekent dit mining. Mining is gebaseerd op een unieke benadering van een oude economische kwestie- de tragedie van de commons.

Bij Blockchain, door computers processorkracht aan te bieden om het netwerk te onderhouden, kan je een beloning winnen. Het eigenbelang van mensen wordt gebruikt om te helpen bij het dienen van de publieke behoeften.

Met Bitcoin is het doel van het protocol om de mogelijkheid te elimineren dat dezelfde Bitcoin tegelijkertijd in afzonderlijke transacties wordt gebruikt, op een zodanige manier dat het moeilijk te detecteren zou zijn.

Dit is hoe Bitcoin zich als goud wil gedragen. Bitcoins en hun basiseenheden (satoshis) moeten uniek zijn om eigendom te zijn en een waarde te hebben. Om dit te bereiken, maken en behouden nodes die het netwerk dienen een geschiedenis van transacties voor elke Bitcoin.

Deze stemmen in principe met hun CPU-kracht, geven toestemming voor nieuwe Blocks of verwerpen ongeldige Blocks. Wanneer een meerderheid van de miners met dezelfde oplossing komt, voegen ze een nieuw block toe aan de keten. Dit block is voorzien van een tijdstempel en kan ook gegevens of berichten bevatten.

Hier ziet u een reeks Blocks:

Het type, de hoeveelheid en verificatie kan anders zijn voor elke blockchain. Het is een kwestie van het blockchain protocol of regels voor wat dan wel of niet een geldige transactie is , of een geldige aanmaak van een nieuw block. Het verificatieproces kan voor elke blockchain worden aangepast. Alle benodigde regels en impulsen kunnen worden gemaakt wanneer voldoende nodes tot een overeenstemming komen over hoe transacties geverifieerd moeten worden.

Het is een situatie van voorkeur, en mensen beginnen nu pas met experimenteren.

We zitten nu in een periode van blockchain ontwikkeling waar veel dergelijke experimenten worden uitgevoerd. De conclusie die tot nu toe getrokken is, is dat we de behendigheid van blockchain protocollen nog niet helemaal begrijpen.

Share.