Wat doen distributed ledgers?

Ledgers oftewel grootboeken, de basis van boekhouding, zijn al eeuwen oud.

Ze kwamen voor in de vorm van klei, houten stokken, steen, papyrus en papier. Eens computers heel gewoon werden, in de jaren 1980 en 1990, werden papieren archieven gedigitaliseerd, heel vaak door middel van manuele invoer.

Deze voortijdige digitale ledgers deden het catalogeren en boekhouden van de papieren wereld, en men zou kunnen zeggen dat de digitalisatie voornamelijk vaker toegepast werd bij de logistiek van papieren documenten, dan bij het creëren zelf.

Papier gebaseerde instituties blijven nog steeds de ruggengraat van onze maatschappij: geld, zegels, geschreven handtekeningen, rekeningen, certificaten en het gebruik van dubbele-invoer boekhouding.

Rekenkracht en vooruitgang in cryptografie, samen met de ontdekking en het gebruik van enkele nieuwe algoritmen, hebben de creatie van distributed ledgers mogelijk gemaakt.

In de meest simpele vorm, kan men een distributed ledger zien als een database, onafhankelijk gehouden en bijgewerkt door elke participant (of node) in een groot netwerk. De distributie is uniek: data wordt niet gecommuniceerd aan verscheidene nodes door een centrale autoriteit, maar individueel opgemaakt en bijgewerkt door elke node.

Dit betekent dat elke node in het netwerk elke transactie verwerkt, tot zijn eigen conclusie komt en dan stemt op deze conclusie om ervoor te zorgen dat de meerderheid instemt met de conclusie.

Eenmaal deze overeenkomst is bereikt, is de distributed ledger bijgewerkt, en alle nodes bewaren hun eigen kopie van de ledger. Dit framework laat een nieuwe behendigheid toe als een systeem dat verder gaat dan gewoon maar een simpele database zijn.

Distributed ledgers zijn een dynamische media vorm en hebben eigenschappen en mogelijkheden die veel verder gaan dan statische papier ledgers. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees ons artikel “Wat doet een blockchain?”. Om verder te gaan, geven wij u de korte versie: het laat ons toe om nieuwe digitale relaties te formaliseren en beveiligen.

Het voordeel van deze nieuwe digitale relaties is dat de kosten voor vertrouwen (tot nu toe door notarissen, banken, advocaten, enz.) wordt vermeden door de architectuur en kwaliteiten van distributed ledgers.

Onze Wikipedia analogie in het artikel “Wat is blockchain technologie?” tipt naar de kracht van dit nieuw type relaties.

De uitvinding van distributed ledgers vertegenwoordigt een revolutie in hoe informatie wordt verzameld en verspreid. Het is toepasbaar op zowel statische data (een register), als dynamische data (transacties).

Distributed ledgers laten gebruikers toe om verder te gaan dan het eenvoudige beheer van een database en energie om te leiden naar hoe we waarden uit databases gebruiken, manipuleren en extraheren – minder over het onderhouden van een database, meer over het beheren van een systeem van registers.

Share.