Waarom een Blockchain gebruiken?

Omdat de implicaties van de uitvinding bekend zijn, is er een zekere hype ontstaan ​​rond blockchain-technologie.

Dit is misschien omdat het zo eenvoudig is om gebruiksmodellen op hoog niveau te bedenken. Maar de technologie werd ook nauwlettend in de gaten gehouden: er zijn de afgelopen jaren miljoenen onderzoeken gedaan naar blockchain-technologie en er zijn talloze tests uitgevoerd om te bepalen of blockchain-technologie geschikt is in verschillende scenario’s.

Blockchain-technologie biedt nieuwe tools voor authenticatie en autorisatie in de digitale wereld die de noodzaak voor veel gecentraliseerde beheerders uitsluiten. Als gevolg hiervan maakt het de creatie van nieuwe digitale relaties mogelijk.

Door nieuwe digitale relaties te formaliseren en te beveiligen, wordt de revolutie van de blockchain gepositioneerd om een backbone te maken van een internet layer voor transacties en interacties van waarde (vaak het ‘internet van waarde’ genoemd, in tegenstelling tot het ‘internet van informatie’ dat client-server gebruikt, accounts en kopie databases die we de afgelopen 20 jaar hebben gebruikt.)

Maar met al het gepraat over het bouwen van de digitale backbone voor een nieuwe transactionele layer op het internet, zijn blockchains, privé cryptografische sleutels en cryptocurrencies soms gewoon niet de meest geschikte oplossing.

Vele groepen hebben diagrammen gemaakt om een ​​persoon of entiteit te helpen kiezen tussen een blockchain- of een masterexemplaar, client-serverdatabase. De volgende factoren zijn een distillatie van wat eerder is gedaan:

Zijn de gegevens dynamisch met een auditeerbare geschiedenis?

Papier kan moeilijk te vervalsen zijn vanwege de complexiteit van fysieke zegels of uiterlijkheden. Net als kerven in steen, hebben papieren documenten een zekere duurzaamheid.

Maar als de gegevens constant in beweging zijn, als transacties regelmatig en vaak gebeuren, kan papier als medium het tempo mogelijk niet bijhouden. Handmatige gegevensinvoer heeft ook menselijke beperkingen.

Dus, als de gegevens en de geschiedenis belangrijk zijn voor de digitale relaties die ze helpen te creëren, bieden blockchains een flexibele capaciteit door veel partijen in staat te stellen nieuwe inschrijvingen te maken in een systeem van gegevens dat ook door veel waarnemers wordt bewaard.

Zou data door een centrale overheid moeten kunnen gecontroleerd worden?

Er zijn nog veel redenen waarom een ​​derde partij verantwoordelijk zou moeten zijn voor sommige authenticaties en autorisaties. Er zijn tijden dat controle door derden volledig geschikt en wenselijk is. Als privacy van de gegevens de belangrijkste overweging is, zijn er manieren om gegevens te beveiligen door deze niet eens aan te sluiten op een netwerk.

Maar als bestaande IT-infrastructuur met accounts en log-ins niet voldoende is voor de beveiliging van digitale identiteit, dan kan het probleem worden opgelost met blockchain-technologie.

Zoals Satoshi Nakamoto schreef in zijn (of haar) baanbrekend werk, “Bitcoin: een Peer-to-Peer elektronisch cashsysteem”: “Handelaren moeten op hun hoede zijn voor hun klanten, hen lastigvallen voor meer informatie dan ze anders nodig zouden hebben. Een bepaald percentage van fraude wordt als onvermijdelijk geaccepteerd. ”

Private-sleutelcryptografie maakt push-transacties mogelijk, waarvoor geen gecentraliseerde systemen en uitgebreide accounts nodig zijn om digitale relaties tot stand te brengen. Als deze database miljoenen dollars nodig heeft om lichte financiële transacties te beveiligen, dan is er een kans dat blockchains de oplossing zijn.

Is transactie-snelheid de belangrijkste factor?

Heeft deze database nood aan high-performance transacties die milliseconden duren?

Als dit geval is, dan is het misschien beter om bij het traditionele gecentraliseerde systeem te blijven. Blockchains zijn ietwat trager als database en er hangt een kostenplaatje aan het opslaan van informatie -het verwerken (m.a.w. mining) van ieder block in de keten. Gecentraliseerde datasystemen, gebaseerd op het client-server model zijn sneller en goedkoper… Voorlopig.

Kort samengevat, terwijl we eigenlijk nog steeds niet de volle capaciteiten en mogelijkheden van blockchains kennen, kunnen we op z’n minst zeggen dat de gebruikswijzen die door de inspectie geraakt zijn, allemaal te maken gehad hebben met het beheren en beveiligen van digitale relaties als onderdeel van een systeem van registratie.

 

Share.