Waar kan ik Bitcoin kopen?

Om Bitcoin te kopen heb je natuurlijk eerst en vooral een Bitcoin-wallet nodig; dit is een digitale portefeuille die je veiligheidsgegevens bijhoudt en beschermt. Zodra dit in orde is, kan je dan online Bitcoin gaan kopen, om de wallet te “vullen”. Dit artikel legt verder uit hoe dit in zijn werk gaat.

Bitcoin traden

Zoals bij alle cryptocurrencies het geval is, koop je Bitcoin op een zogenaamde “exchange” – een soort beurswebsite die zich hier specifiek op toelegt. Er zijn heel wat verschillende exchanges beschikbaar, en nieuwe gebruikers moeten aan een aantal factoren denken wanneer ze er één selecteren.

Natuurlijk zijn er eerst en vooral de reputatie van de exchange en de manier waarop ze wordt beveiligd – het gaat hier immers om toegang tot je geld! – maar ook andere factoren zoals de landen van waaruit ze kan worden gebruikt, de munteenheden die ze kan omwisselen tot Bitcoin, en de betalingsmethodes (kredietkaart, bankoverschrijving…) die ze toelaat.

Verder zijn er natuurlijk ook die kosten die elke exchange aanrekent aan haar gebruikers, en die van exchange tot exchange kunnen verschillen.

Bitcoin in België of Nederland kopen

Wanneer je dus vanuit België of Nederland Bitcoin wenst te kopen, is het erg belangrijk om eerst wat online onderzoek uit te voeren over welke verschillende exchanges beschikbaar zijn, voor je uiteindelijk een beslissing neemt.

Eerst en vooral zijn er een aantal Nederlandse of Belgische exchanges, die als voordeel hebben dat ze natuurlijk allemaal in euro handelen en dat ze specifieke Belgische of Nederlandse betalingsmethodes als Bancontact en iDeal toelaten, wat vaak niet mogelijk is via internationale exchanges.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld BTCDirect, een Nederlandstalige exchange die al sinds 2013 bestaat, die naast Bitcoin ook Ethereum en Litecoin verkoopt, en die zelfs een Nederlandstalige help-chatfunctie aanbiedt.

Een ander voorbeeld is het Nederlandse Bitonic, dat bestaat sinds 2012 en dat enkel Bitcoin aanbiedt, maar wel de eerste exchange was die iDeal als betalingsmethode accepteerde. Beide websites accepteren nu Bancontact, iDeal, en Nederlandse of Belgische bankoverschrijvingen.

Bitcoin traden

Verder is de website BittyBot ook handig om nog andere Nederlandse en Belgische cryptocurrency exchanges te ontdekken en te vergelijken – je kan hier bijvoorbeeld de rating van verschillende websites zien, de betalingsmethodes die ze accepteren, en ook de prijs die ze vragen per Bitcoin.

Natuurlijk is het ook mogelijk voor Belgische en Nederlandse Bitcoin-gebruikers om Bitcoin te kopen via internationale websites – de Europese markt is namelijk erg belangrijk voor veel van deze exchanges. Coinbase, bijvoorbeeld, bestaat al van 2012 en hoewel de site zich oorspronkelijk vooral op de Amerikaanse markt richtte, aanvaardt ze nu ook andere valuta, waaronder de euro.

De site wordt als eenvoudig te gebruiken beschouwd en ondersteunt ook Ethereum, wat wil zeggen dat je ze ook kan gebruiken voor wissel tussen Bitcoin en Ethereum onderling. Coinbase werkt nauw samen met Bitstamp, een andere exchange die zelfs al langer bestaat – sinds 2011.

Net als Coinbase laat Bitstamp euro’s toe als betalingsmethode, maar deze website ondersteunt wel enkel wissel tussen traditionele munteenheden en Bitcoin, geen andere cryptocurrencies.

Voor gevorderde cryptocurrency-gebruikers zijn er ook exchanges zoals Binance en Bittrex, die niet zo gemakkelijk te gebruiken zijn als Coinbase en Bitstamp, maar die wel meer functies bieden.

Ze ondersteunen geen euro’s, maar leggen zich vooral toe op zogenaamde crypto-to-crypto-exchange; je kan ze dus gebruiken om je Bitcoin naar andere cryptocurrencies (altcoins) om te wisselen, of vice versa. Het Amerikaanse Bittrex laat wissel toe tussen meer dan 200 cryptocurrencies, wat enorm veel is vergeleken met de meeste andere exchanges.

Het Japanse Binance ondersteunt wat minder cryptocurrencies, maar heeft wel het voordeel dat het gewoonlijk de eerste site is die wissel toelaat met nieuwe cryptocurrencies. Hier moet je als gebruiker je prioriteiten tegen elkaar afwegen, en zo beslissen welke website het beste aan jouw specifieke vereisten voldoet.

Share.