Hoe gebruik je Ethereum?

Als de ‘onklopbare wereldcomputer’ zich volgens plan ontwikkelt, kan deze alternatieven bieden voor Facebook en Google, die veel mensen elke dag gebruiken (zoals uitgelegd in ‘Wat is Ethereum?‘).

Ethereum is misschien niet zo intuïtief als het web, zoals we het de dag van vandaag kennen, maar toch kan iedereen met een computer of een smartphone het platform uitproberen zolang ze ‘ether’ hebben – unieke stukjes code die updates toestaan voor het blockchain-grootboek. (Ledger)

Ethereum portefeuilles

Ten eerste hebt je een plaats nodig om jouw ether veilig op te slaan (of op zijn minst een plaats om uw privésleutels op te slaan). Dit brengt ons bij Ethereum ‘portefeuilles’.

Een belangrijk punt om te weten is dat het verlies van een private sleutel, veel erger is dan het vergeten van een wachtwoord: het betekent dat je je Ether voor altijd kwijt bent.

Het verwijderen van vertrouwde partijen is een mes dat langs twee kanten snijdt. Hoewel tussenpersonen niet langer nodig zijn om transacties te verifiëren, is er geen helpdesk waar je terecht kunt voor hulp bij het herstellen van uw geheime sleutel.

Met dat in gedachten zijn er voldoende opties voor portefeuilles om cryptogeld op te slaan: desktopportefeuilles, webportefeuilles, hardwareportefeuilles en papieren portefeuilles.

De keuze hangt af van uw voorkeur voor gemak en veiligheid. Meestal staan deze twee concepten op gespannen voet met elkaar: hoe handiger, hoe slechter de beveiliging (en vice-versa).

Desktop-portefeuilles

Desktopportefeuilles worden op uw pc of laptop uitgevoerd. Een optie is om een Ethereum-client te downloaden (een kopie van de volledige Ethereum blockchain). Er zijn een paar Ethereum-clients die in verschillende programmeertalen zijn geschreven en met verschillende prestaties.

Dit proces kan enkele dagen duren en zal alleen toenemen als Ethereum groeit. De portefeuille moet dan synchroon blijven met de nieuwste transacties op de blockchain.

Mobiele portefeuilles

Mobiele clients of ‘light’-clients vereisen minder gegevens om verbinding te maken met het netwerk en transacties te verrichten, zodat ze beter geschikt zijn om op een smartphone te downloaden.

De light-client optie is handiger, maar niet even veilig. Volledige Ethereum-clients bieden een veiligere manier om transacties te ontvangen, omdat ze miners of nodes niet hoeven te vertrouwen om hen nauwkeurige informatie te sturen – zij valideren transacties zelf.

Het opslaan van privésleutels op een apparaat dat is losgekoppeld van internet (een methode die bekend staat als “cold storage”) is moeilijker te hacken en kan het beste worden gebruikt voor het opslaan van grote ether volumes.

Deze methode is echter niet zo eenvoudig te gebruiken als wanneer ether wordt opgeslagen op een smartphone of op een computer met internetverbinding.

Hardwareportefeuilles

Hardware wallets, vaak zo klein als een pink, bieden overduidelijk het beste van twee werelden. Deze beveiligde apparaten kunnen vaak worden losgemaakt van internet en kunnen transacties ondertekenen zonder online te zijn.

Maar daaruit volgt dat dit depositbox-achtige systeem geen goede optie is als je Ether vaak of onderweg wilt gebruiken.

Papieren portefeuille

Een andere vorm van “cold storage” is het printen of nauwkeurig opschrijven van een private sleutel op een stuk papier, een “papieren wallet”, en deze op een veilige plek bewaren. Een kluis bijvoorbeeld. Online tools kunnen een sleutelpaar maken op uw computer – niet op een websiteserver, die de sleutels in gevaar kan brengen als de site gehackt wordt.

Het is ook mogelijk om sleutels te maken met de “command prompt”, indien je in het bezit bent van de nodige cryptografische pakketten voor de codetaal van jouw keuze.

Maar onthoud goed, indien je je private sleutel verliest, ben je deze voorgoed kwijt!

Wij raden u aan om een klein beetje van uw tijd te besteden aan het aanmaken van kopieën van uw private sleutel, en deze op verschillende veilige plekken te bewaren. Dit is een goede oplossing voor het geval dat er een vernietigd wordt of verloren gaat.

Ether kopen

Ether aanschaffen verschilt van land tot land, of op zijn minst afhankelijk van valuta. In de eerste plaats moet je een persoon vinden, online of in levenden lijve, die bereid is om ether uit te wisselen.

Er is altijd de optie om mensen in levenden lijve te ontmoeten om ether te kopen of verkopen, vooral als je in een stad woont waar vaak Ethereum samenkomsten georganiseerd worden, zoals Brussel of Amsterdam.

Dit is niet altijd mogelijk in minder bevolkte regio’s. Uitwisselingsmarkten maken het mogelijk voor gebruikers om Ether rechtstreeks te kopen met dollar, euro of zelfs bitcoin. Dit komt na een registratieprocedure.

Men kan ook ether kopen via exchanges, meer hierover uitgelegd in ons artikel “Waar kan ik Bitcoin kopen en verkopen”

Bitcoin is de meest gebruikte cryptocurrency, en mensen verspreid over de hele wereld zijn geneigd om te handelen in hun eigen lokale valuta. Dus als je bijvoorbeeld ether wilt kopen met roebels, kan je beter eerst Bitcoin kopen met je roebels, en deze daarna omwisselen in ether.

Eenmaal je in het bezit bent van ether, kan je deze rechtstreeks naar een andere persoon versturen (“peer-to-peer”). Dit gaat hoogstwaarschijnlijk gepaard met een transactiekost voor de miners.

En nu?

Wat kan iemand nu doen met de verkregen ether?

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de wallet en uitwisselingsterminologie tot nu toe heel vergelijkbaar is met die van Bitcoin. Maar de toepassingen bij Ethereum zijn heel verschillend.

Gebruikers met ether kunnen meedoen aan slimme contracten maken (code die automatisch de voorwaarden van een overeenkomst uitvoert, zodat u niet hoeft te vertrouwen op een derde partij).

Bundels van slimme contracten kunnen worden gebruikt om gedecentraliseerde applicaties (‘dapps’) te maken, die u kunt gebruiken of waar u kunt aan meedoen.

Hoe werkt het systeem?

Maar voordat we verder gaan, is het de moeite waard om een beetje uitleg te geven over hoe het werkt. Ethereum en andere cryptocurrencies hebben weliswaar een verwarrend opslagsysteem.

Misschien is het nuttig om het te vergelijken met wat we al weten.

Let op het reeks cijfers op de voorkant van uw creditcard. Het is noodzakelijk voor banken om te bepalen waar ze geld naartoe moeten sturen wanneer de kaart door een terminal gehaald wordt. Cryptocurrencies stellen u in staat vergelijkbare identificatienummers te genereren die bepalen waar geld moet worden afgeschreven.

In dit systeem zijn er twee hoofdcomponenten die gebruikers nodig hebben voor identificatie: de openbare sleutel en de privésleutel. Meestal weergegeven als een gemengde reeks cijfers en letters, de twee sleutels zijn aan elkaar gekoppeld door middel van cryptografie.

De openbare sleutel kan naar anderen worden verzonden, zodat ze weten waar ze uw geld naartoe moeten sturen. Als u wilt dat mensen u ether sturen, heeft u een adres nodig: een gecodeerde reeks letters en cijfers die is afgeleid van de vergelijkbare gecodeerde openbare sleutel, waarmee mensen munten kunnen verzenden.

Om ether uit te geven, moet u het geld met uw privésleutel ondertekenen, wat, zoals de naam al aangeeft, vergelijkbaar is met een wachtwoord. In de creditcard-analogie is het vergelijkbaar met de pin die wordt gebruikt om uw geld te ontgrendelen bij de geldautomaat of in een winkel.

Wat is het voordeel van dit systeem? Een belangrijk verschil in open blockchains (zoals Bitcoin en Ethereum) is dat gebruikers op elk moment een identificatienummer voor hun fondsen kunnen genereren. Ze hoeven niet te wachten op een bank om een bankrekeningaanvraag goed te keuren en de creditcard te presenteren.

Share.