Hoe Ethereum mining werkt

Op heden spelen miners een heel belangrijke rol in het correct functioneren van Ethereum.

Deze rol is toch niet zo vanzelfsprekend.

Veel nieuwe gebruikers denken dat de enige rol van miners het genereren van ethers is in een zodanige manier dat er geen nood is aan een centrale curator. (lees ons artikel “Wat is Ethereum”) Dit is ergens wel waar. Ethereum tokens worden aangemaakt door een proces van mining van 5 Ether per block. Maar mining heeft een andere even belangrijke rol.

Meestal zijn het banken die de taak hebben over het bijhouden van accurate registers van transacties. Ze zorgen ervoor dat geld niet uit gebakken lucht gemaakt wordt, en dat gebruikers niet vals spelen en hun geld meer dan eens kunnen uitgeven.

Blockchains daarentegen, introduceren een compleet nieuwe manier van boekhouding, een waarbij het gehele netwerk, niet een enkele tussenpersoon, elke transactie controleert en toevoegt aan het publieke grootboek.

Ook al is een monetair systeem zonder nood aan vertrouwen het einddoel, het financieel register moet nog steeds bijgehouden worden, om te verzekeren dat niemand vals speelt.

Mining is een innovatie die gedecentraliseerde boekhouding mogelijk maakt.

Miners komen tot een overeenstemming over de transactiegeschiedenis terwijl ze fraude tegen gaan. (Vooral het dubbel spenderen van ethers) Een interessante situatie die voorheen nog niet was opgelost in gedecentraliseerde valuta, voor blockchain hier bewijs voor verstrekte.

Ook al is Ethereum andere methodes aan het ontwikkelen om deze overeenstemming te bereiken over de geldigheid van transacties, houdt mining het platform voorlopig in werking.

 

Ethereum mining

Hoe mining werkt

Tegenwoordig is het mining proces voor Ethereum bijna hetzelfde als dat van Bitcoin.

Voor elk transactieblock gebruiken miners rekenkracht om herhaaldelijk en zeer snel antwoorden op een puzzel te raden totdat een van hen wint.

Meer specifiek zullen de miners de unieke header-metadata van het block (inclusief tijdstempel en softwareversie) uitvoeren via een hashfunctie (die een reeks versleutelde reeksen getallen en letters terugstuurt die er willekeurig uitziet), waarbij alleen de ‘nonce-waarde’ wordt gewijzigd, die van invloed is op de resulterende hash-waarde.

Als de miner een hash vindt die overeenkomt met de huidige opdracht, krijgt de miner ether en zendt hij het blok over het netwerk uit naar elke node voor validatie en om toe te voegen aan hun eigen kopie van het grootboek. Als miner B de hash vindt, zal miner A het werk aan het huidige blok stoppen en het proces voor het volgende blok beginnen.

Het is moeilijk voor miners om vals te spelen in dit spel. Er is geen manier om dit werk te vervalsen en weg te komen met het juiste antwoord voor de puzzel. Daarom wordt de methode voor het oplossen van puzzels ‘proof-of-work’ genoemd.

Anderzijds kost het de anderen weinig tijd om te verifiëren dat de hash-waarde correct is, wat precies is wat elke node doet.

Ongeveer elke 12-15 seconden vindt een miner een blok. Als miners de puzzels sneller of langzamer beginnen op te lossen, past het algoritme de moeilijkheidsgraad van het probleem automatisch aan, zodat de miners terugspringen naar ca. 12 seconden oplossingstijd.

De miners verdienen deze ether willekeurig en hun kans op winst is afhankelijk van geluk en de hoeveelheid rekenkracht die ze eraan besteden.

Het specifieke proof-of-work-algoritme dat Ethereum gebruikt, wordt ‘ethash’ genoemd, ontworpen om meer geheugen te vereisen om het moeilijker te maken om te mijnen met behulp van dure ASIC’s. (Gespecialiseerde mijningchips die nu de enige winstgevende manier zijn om Bitcoin te mijnen.)

In zekere zin kan ethash in dat opzet zijn geslaagd, omdat toegewijde ASIC’s niet beschikbaar zijn voor ether mining (althans nog niet).

Bovendien, omdat Ethereum de overstap wil maken van “proof of work” mining naar “proof of stake” – wat hieronder besproken zal worden- is het kopen van een ASIC eigenlijk geen slimme optie, omdat het waarschijnlijk niet lang nuttig zal zijn.

Overstap naar “proof of stake”

Ethereum zou miners niet voor altijd nodig hebben.

Ontwikkelaars zijn van plan om “proof-of-work” te dumpen, het algoritme dat het netwerk momenteel gebruikt om te bepalen welke transacties geldig zijn en het te beschermen tegen fraude, en te vervangen met “proof of stake”, waarbij het netwerk wordt beveiligd door de eigenaars van tokens.

Als en wanneer dat algoritme wordt uitgerold, kan “proof of stake” een middel zijn om gedistribueerde consensus te bereiken die minder middelen gebruikt

Share.