Voordat u bitcoins kan bezitten, moet u ze ergens kunnen opslaan. Die plek wordt een wallet of portefeuille genoemd. In plaats van uw Bitcoin echt bij te houden, slaat deze de privésleutel op waarmee u toegang krijgt tot uw bitcoinadres (dat ook uw publieke sleutel is). Als de walletsoftware goed is ontworpen, zal het eruit zien alsof uw bitcoins er daadwerkelijk in opgeslagen zijn, wat het gebruik van Bitcoin handiger en intuïtiever maakt.

Eigenlijk heeft een wallet meestal meerdere privésleutels, en veel bitcoininvesteerders hebben meerdere wallets.

Wallets kunnen op uw computer en/of mobiel apparaat, op een fysieke opslaggadget of zelfs op een stuk papier staan. Hier gaan we kort in op de verschillende types.

Elektronische wallets

Elektronische wallets kunnen gedownload worden of gehost worden in de cloud. Dit eerste is gewoon een bepaald bestand dat op uw computer of apparaat leeft en transacties vergemakkelijkt. Hosted (cloud-based) wallets hebben meestal een gebruiksvriendelijkere interface, maar in dit geval vertrouwt u een derde partij met uw privésleutels.

Softwarewallet

Als u een wallet direct op uw computer installeert, krijgt u de zekerheid dat u uw sleutels zelf bijhoudt. De meeste softwarewallets hebben een relatief eenvoudige configuratie en zijn gratis. Het nadeel is dat ze meer onderhoud nodig hebben in de vorm van back-ups. Als uw computer gestolen of beschadigd raakt en uw privésleutels niet ook elders worden opgeslagen, verliest u uw bitcoins.

Zij vereisen ook meer veiligheidsmaatregelen. Als uw computer wordt gehackt en de dief uw wallet of uw privésleutels te pakken krijgt, krijgt hij ook uw bitcoin in handen.

De originele softwarewallet is het Bitcoin Core protocol, het programma dat het bitcoinnetwerk runt. U kunt dit hier downloaden, maar u zou dan ook de zogenaamde ledger (of grootboek) van alle transacties moeten downloaden sinds het begin van bitcoin in 2009. Zoals u kunt raden, neemt dit veel geheugen in beslag – op dit moment, meer dan 145 GB.

De meeste wallets die vandaag de dag worden gebruikt zijn “light” wallets, of SPV (Simulated Payment Verification) wallets, die niet de hele ledger downloaden, maar hier simpelweg mee synchroniseren. Electrum is een bekende SPV-desktopwallet die ook “cold storage” biedt (een totaal offline optie voor extra beveiliging). Exodus kan meerdere activa volgen met een geavanceerde gebruikersinterface. Sommige andere wallets (zoals Jaxx) kunnen een breed scala aan digitale middelen opslaan en sommigen (zoals Copay) bieden de mogelijkheid van gedeelde accounts.

Online wallets

Online (of cloud-based) wallets bieden meer gemak – u hebt in het algemeen toegang tot uw bitcoin vanaf elk apparaat als u over de juiste wachtwoorden beschikt. Alle online wallets zijn eenvoudig te installeren, worden geleverd met desktop en mobiele apps die het gemakkelijk maken om bitcoin te zenden en te ontvangen, en de meeste zijn gratis.

Het nadeel is de slechtere beveiliging. Als uw persoonlijke sleutels opgeslagen zijn in de cloud, moet u vertrouwen op de beveiligingsmaatregelen van de host – en moet u ook zeker zijn dat deze uw geld niet zal stelen of blokkeren.

Sommige toonaangevende online wallets zijn verbonden aan exchanges (zoals Coinbase en Blockchain). Sommige bieden extra beveiligingsfuncties zoals offline opslag (Coinbase en Xapo).

Mobiele wallets

Mobiele wallets zijn beschikbaar als apps voor uw smartphone, vooral handig als u in een winkel met bitcoin wilt betalen, of als u iets wilt kopen, verkopen of verzenden terwijl u onderweg bent. Alle online wallets en de meeste van de hierboven genoemde desktopwallets hebben mobiele versies, terwijl andere – zoals Abra, Airbitz en Bread – zijn gebouwd met mobiel gebruik in het achterhoofd.

Hardwarewallets

Hardwarewallets zijn kleine apparaten die af en toe verbinding maken met het web om bitcointransacties uit te voeren. Ze zijn uiterst veilig, omdat ze over het algemeen offline en dus niet hackbaar zijn. Ze kunnen echter gestolen of verloren worden, samen met de bitcoins die bij de opgeslagen privésleutels horen. Sommige grote beleggers bewaren hun hardwarewallet op veilige locaties zoals bankkluizen. Trezor, Keepkey, Ledger en Case zijn opmerkelijke voorbeelden.

Papieren wallets

Misschien wel het eenvoudigste van alle wallets, dit zijn stukjes papier waarop de privé- en publieke sleutels van een bitcoinadres gedrukt zijn. Deze wallets zijn ideaal voor de langdurige opslag van bitcoin (weg van vuur en water, uiteraard), of voor het geven van bitcoin als geschenk, en zijn ook veiliger omdat ze niet verbonden zijn met een netwerk. Ze zijn echter gemakkelijker te verliezen.

Met services zoals WalletGenerator en BitcoinPaperWallet kunt u eenvoudig een nieuw adres aanmaken en de wallet op uw printer printen. Vouw, verzegel en je bent klaar. Stuur wat bitcoin naar het adres, en sla het dan veilig op of geef het weg.

Zijn bitcoinwallets veilig?

Dat hangt af van de versie en de soort die u hebt gekozen en hoe u ze gebruikt.

De veiligste optie is een hardwarewallet die u offline op een veilige plaats bewaart. Op die manier is er geen risico dat uw account gehackt kan worden, en uw sleutels en bitcoin gestolen. Maar als u de wallet verliest, is uw bitcoin weg, tenzij u een kloon hebt gemaakt en/of betrouwbare back-ups van de sleutels hebt gemaakt.

De minst veilige optie is een online wallet, omdat de sleutels bij een derde partij opgeslagen zijn. Deze is ook het eenvoudigst in te stellen en te gebruiken, waardoor u een keuze krijgt: gemak versus veiligheid.

Veel serieuze bitcoinbeleggers hanteren een hybride benadering: ze bewaren het grootste deel van hun bitcoin offline, terwijl ze een “uitgavenbalans” op een mobiele rekening hebben voor liquiditeit. Uw keuze zal afhangen van uw bitcoinstrategie en uw technische vaardigheden.

Welke optie u ook kiest, wees voorzichtig. Maak een back-up van alles en vertel alleen uw vertrouwenspersonen waar uw back-ups zijn opgeslagen.

Share.