Volgens Toshi Times heeft Jose Dakak, de hoofdaandeelhouder van de Argentijnse bank Banco Masventas, verklaard dat de bank zal afhaken van het wereldwijde financiële netwerk SWIFT en het Bitcoin blockchain-netwerk gaat gebruiken om internationale betalingen af te handelen.

Kan Bitcoin SWIFT vervangen?

Via een strategische samenwerking met Bitex, een cryptocurrency payment service provider in Zuid-Amerika, legde Dakak uit dat de bank het conversieproces van bitcoin naar fiat-valuta’s zal uitbesteden aan Bitex, die vervolgens bitcoin naar de ontvanger zal sturen. De eindkosten zijn de bitcoin-transactiekosten die naar de miners worden verzonden die transacties op de blockchain en de door Bitex in rekening gebrachte kosten verifiëren.

“Met de service kan men de kosten verlagen die verband houden met internationale overschrijvingen, omdat er geen internationale banken zijn als tussenpersoon,” zei Banco Masventas.

Dakak vertelt dat één van de eerste acties die de bank ondernam om het implementatieproces van bitcoin te stroomlijnen, was om samen te werken met het Bitex-ontwikkelingsteam om ervoor te zorgen dat ontvangers van bitcoin-betalingen naadloos cryptocurrency-transacties zonder grenzen kunnen ontvangen. Dakak verklaarde:

Een van de acties was om Bitex te contracteren als strategische partner bij de implementatie van het Bitex-platform voor betalingen en incasso’s voor onze klanten in het buitenland.”

Het SWIFT-netwerk, dat wordt gebruikt door ‘s werelds grootste banken en financiële instellingen, is in wezen een berichten-netwerk waarmee banken informatie kunnen delen. Voor het verzenden van een betaling van de ene bank naar de andere moet een bericht worden verzonden op het SWIFT-netwerk, dat handmatig moet worden geverifieerd.

Het verzenden van internationale betalingen en overboekingen naar het SWIFT-netwerk kan minstens vijf werkdagen tot drie weken duren, afhankelijk van de omvang van de betaling. Omdat de meeste internationale betalingen die door banken worden verwerkt groot zijn, duurt het vaak meer dan een week voordat de betaling is verwerkt.

Bitcoin is niet het meest flexibele blockchain-netwerk en heeft niet de grootste capaciteit. Maar het is het meest robuuste blockchain-protocol met het langste trackrecord, uitgerust met een van de meest actieve open-source ontwikkelingsgroepen in de industrie. Dankzij de transparantie en veiligheid kan het Bitcoin-netwerk als een uiterst betrouwbaar financieel netwerk voor internationale betalingen functioneren.

Bovendien zijn de meeste internationale betalingen die door banken worden verzonden, zoals hierboven vermeld, vaak grote transacties die niet via overboekingen kunnen worden verwerkt. Hoewel bitcoin transactiekosten een probleem kunnen zijn voor $ 1 tot $ 10 betalingen, voor betalingen van meer dan $ 1.000, is de bitcoin transactiekost een non-issue.

Waarom wordt SWIFT nog steeds gebruikt?

Het SWIFT-netwerk wordt niet alleen beheerd door vooraanstaande banken die eigendom zijn van ‘s werelds grootste financiële instellingen. Hoewel het SWIFT-netwerk verouderd is en gebruik maakt van een inferieure technologie, zijn banken als zodanig verplicht om het te gebruiken. Dat wil zeggen, tot dat kleinere banken zoals Bank Masventas zich afmelden voor het SWIFT-netwerk en beginnen met het gebruik van openbare financiële netwerken zoals bitcoin, die volledig gedecentraliseerd zijn en peer-to-peer.

Andere banken zijn begonnen met het testen van blockchain-protocollen zoals Ripple en Ethereum om internationale betalingen te verwerken, wat cruciaal zou kunnen zijn in het aantonen van het potentieel van cryptocurrency als een alternatief voor de wereldwijde financiële sector op lange termijn.

Share.